De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bepaal je m in de vergelijking van een cirkel?

Voor welke m$\in$R is y= x+m een raaklijn aan de cirkel met vergelijking x2+y2-x-y=0?

Adriaa
2de graad ASO - zaterdag 31 mei 2014

Antwoord

q73267img1.gif

Als je nu de cirkel gaat snijden met $y=x+m$ dan kan je bij de vergelijking van de cirkel $y$ vervangen door $x+m$. Je krijgt dan een vergelijking met $x$ en $m$. Als je die oplost naar $x$ met de eis dat er maar één oplossing moet zijn? Het is immers een raaklijn. Zou dat lukken? Iets met de abc-formule misschien? De discriminant?

Probeer 't maar 's!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 31 mei 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3