De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Formules voor cirkel, bol, cilinder en nog wat

 Dit is een reactie op vraag 73073 
Het is een rechthoekige tank waarvan de achterzijde schuin staat, bodem oppervlakte is kleiner dan de bovenkant.
De juiste maten zijn, onder 500×1300mm en boven 830×1300 de hoogte is 1500.
Ik wil hier een peilpeip op plaatsen die per cm hoogte een volume aanduid.
Ik hoop dat u hiermee iets kan ?

Met vriendelijke groet,
Wim

wim
Iets anders - maandag 19 mei 2014

Antwoord

Beste Wim,

Als ik het goed begrijp, is dit de vorm van de zijkant van de tank (maten in cm):

q73080img1.gif

Wanneer de hoogte van de vloeistof h cm is, dan bereken je het volume met:

Volume = gekleurde oppervlakte x lengte tank.

De oppervlakte van de groene rechthoek is 50h. De oppervlakte van de blauwe driehoek is 0,5h(33/150).h = (33/300)h2 = 0,11h2

Het gekleurde deel heeft dus een oppervlakte:

O = 0,11h2+ 50h

Met een lengte van 130 cm wordt het volume dan:

V = 130(0,11h2 + 50h) = 14,3h2 + 6500h

Je hebt het volume dan in cm3. Om dit om te rekenen naar liters, moet je nog delen door 1000:

Vin liters = 0,0143h2 + 6,5h (met h in cm).

Was dit de bedoeling?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 mei 2014
 Re: Re: Formules voor cirkel, bol, cilinder en nog wat 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3