De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een functie met parameters differentiëren

Hey,

Bij de volgende opgave zit ik vast:

Gegeven is de functie f(x)=(x2+ax+b)/(x-2).
Bepaal a en b als de raaklijn in het punt P(0,-1) van de grafiek van f horizontaal is.

Gemakkelijk te weten is dat b=2, maar a weet ik niet, blijkkaar is het -1, maar volgens mij kan het ieder reeel getal zijn. Kan u mij hierbij helpen aub?

MVG,
Carlos.

Carlos
3de graad ASO - zondag 4 mei 2014

Antwoord

Bepaal de afgeleide $f'$, vul in: $f'(0)=0$ en $b=2$. Je krijgt dan een uitdrukking waarmee je kunt berekenen dat $a=-1$.
Zou dat lukken? Anders maar even doorvragen!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 4 mei 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3