De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat doe ik verkeerd bij deze som?

De vraag: Een gemeente heeft deze winter 1200 ton strooizout in voorraad. De hoeveelheid zout bij een strooibeurt is 10 gram per m². In deze gemeente hebben de wegen een totale lengte van 800 km. De breedte van de wegen is gemiddeld 5 meter.

Hoeveel keer kunnen de wegen gestrooid worden?
Mijn berekening:
1200ton x 1000kg = 1200000 KG
1200000 x 10 x 10 x 10 = 1200000000 gram
800 x 10 x 10 x 10 = 800000 meter
800000 x 5 = 4000000
1200000000 / 4000000 = 300 keer

Ik heb een antwoordformulier en daar staat 30 keer als antwoord.
Wat doe ik hier verkeerd ?
Heel erg bedankt alvast
Grz

Mo
Leerling mbo - dinsdag 22 april 2014

Antwoord

1200 ton = 1.200.000 kg = 1.200.000.000 gram
800 km = 800.000 m
800.000 m x 5 m = 4.000.000 m2
1.200.000.000 gram/4.000.000 m2 = 300 gram/m2

Per vierkante meter heb je 10 gram nodig dus 30 keer.
Bijna goed... en dan toch fout...:-)

Leermoment: zet eenheden bij wat je uitrekent! Je kan dan beter in de gaten houden wat je aan het doen bent. Je doet bijna alles goed.

Ik zou het zo doen: totale oppervlakte is 800.000×5=4.000.000 m2. Daar is dan 40.000.000 gram strooizout voor nodig. Dat is 40.000 kg en dat is hetzelfde als 40 ton. 1200:40=30, dus er kan 30 keer gestrooid worden.

Hopelijk heb je er iets aan.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 22 april 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3