De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Het verschil tussen rentevoet op jaarbasis en rentevoet op maandbasis

 Dit is een reactie op vraag 72661 
Bedankt.
Maar we hebben ons werkje al eens laten controleren. Toen kregen we als tip: 'Rentevoet op jaarbasis is niet hetzelfde als rentevoet op maandbasis ( 2 groeifactoren in andere tijdseenheden: zie leerstof 5de jaar hoe je moet omzetten van de ene naar de andere groeifactor)'
Er zou dus een verschil moeten zijn in groeifactoren?

Groetjes,
Laura

Laura
3de graad ASO - dinsdag 8 april 2014

Antwoord

Dat klopt. Bij een rentevoet van 2% hoort een groeifactor 1,02. Bedenk maar: je hebt 100 Euro. 2% erbij betekent: 2 Euro erbij, totaal wordt dit 102 Euro. Het bedrag is 1,02 keer zo veel geworden.

Als de groeifactor 1,02 per maand is, dan geldt:
  • Na 1 maand: bedrag 1,02 keer zo veel
  • Na 2 maanden: totaalbedrag nog eens met 1,02 vermenigvuldigen, bedrag wordt 1,02 x 1,02 keer zo veel (=1,022 keer zo veel, groeifactor per 2 maanden is dus 1,022)
  • Na 3 maanden: bedrag wordt 1,023 keer zoveel, dus groeifactor per 3 maanden is 1,023
  • Na 4 maanden: groeifactor per 4 maanden = 1,024
  • .....
  • Na 12 maanden: groeifactor per jaar (=12 maanden) is 1,0212$\approx$1,268
Een groeifactor van 1,02 per maand is dus hetzelfde als een groeifactor van 1,268 per jaar, ofwel: 2% rente op maandbasis is hetzelfde als 26,8% rente op jaarbasis.

Voor het omrekenen van groeifactoren geldt:
nieuwe tijdsperiode k keer zo lang: groeifactor nieuwe periode = (groeifactor oude periode)k

Bijvoorbeeld:
groeifactor per dag = (groeifactor per uur)24
groeifactor per dag = (groeifactor per week)(1/7)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 april 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3