De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Twee breuken aftrekken

Gegeven is de functie Fa(x)=4/x3-a/x5

Opgave
Laat zien dat je ook kunt schrijven als:
Fa =(4x2-a)/x5.

Ik weet dat ik (ad-bc)/bd moet doen maar mijn antwoord is dan
(4x2-a)/x8.
Kun je mij de juiste berekening laten zien?
vr.gr. edward

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 maart 2014

Antwoord

Hallo Edward,

ad = 4x5
bc = ax3
bd = x8

dus:
(ad-bc)/bd = (4x5-ax3)/x8

Teller en noemer delen door x3 levert:
(4x5-ax3)/x8 = (4x2-a)/x5

Overigens gaat dit sneller:
4/x3 = 4x2/x5 (teller en noemer vermenigvuldigd met x2)
4x2/x5-a/x5 = (4x2-a)/x5

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 30 maart 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics