Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Sinaasappels

Goedenavond,

Ik heb mijzelf flink in de nesten gewerkt door mijn leerlingen een opdracht te geven, waar ik zelf niet uitkom:

Robert heft op de markt sinaasappels gekocht. Voor de inhoud in cm3 van het vruchtvlees van deze sinaasappels geldt bij benadering de volgende formule:
Inhoud = 0,52 (d-1)3
d is de diameter van de sinaasappel in cm

Ongeveer de helft van de inhoud van een sinaasappel bestaat uit sap. Voor het maken van één liter sinaasappel had Robert precies 10 even grote sinaasappels nodig.
  • Bereken hoe groot de diameter van deze tien sinaasappels geweest moet zijn.
Alvast bedankt voor de reactie en hulp.
Met collegiale groet,
Frans

Frans
Docent - woensdag 5 februari 2014

Antwoord

Beste Frans,

10 sinaasappelen leveren 1 liter sap \Rightarrow 1 sinaasappel levert 0,1 liter sap, dit is 100 cm3.

De helft van de inhoud bestaat uit sap \Rightarrow totale inhoud van een sinaasappel is 200 cm3.

0,52(d-1)3 = 200
(d-1)3 = 200/0,52
d-1 = 3√(200/0,52)
d = 3√(200/0,52) + 1
d \approx 8,3 cm

OK zo?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 5 februari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics