De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een rechthoek en de oppervlakte

Van een rechthoek is de lengte driemaal zo lang als de breedte. Men vermindert de eerste afmeting met 3 m en men verdubbelt de tweede. Nu is de oppervlakte 10,23 m2 groter geworden.

elie
Overige TSO-BSO - zondag 5 januari 2014

Antwoord

Bedankt voor de mededeling. Of wil je misschien weten wat de oorspronkelijke afmetingen waren? Of wil je misschien zelfs weten hoe je dat doet? Nou vooruit dan maar. Het wordt wel steeds doller. Nu moeten wij zelfs de vragen verzinnen...

Als de breedte van de oorspronkelijke rechthoek gelijk is aan $x$ dan was de lengte gelijk aan $3x$. Als je de lengte met 3m vermindert dan wordt de lengte $3x-3$. Als je de breedte verdubbeld dan wordt de breedte $2x$.

De oppervlakte van de nieuwe rechthoek is gelijk aan $(3x-3)\cdot 2x$ en dan moet $(3x-3)\cdot 2x - 3x^{2}$ gelijk zijn aan $10,23$.

Je krijgt een vergelijking:
$(3x-3)\cdot 2x-3x^{2}=10,23$
Zou je die op kunnen lossen? Dan ben je er uit.

Zie eventueel 2. Tweedegraads-vergelijkingen oplossen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 5 januari 2014



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3