Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenregels machten en logaritmen

bereken:
2+5log(2/5)3

mijn vraag is hoe schrijf ik (2/5)3 als 5 tot de macht iets(x).
zodat ik kan schrijven: 2+5log(5x)= x+2

Thomas
Student hbo - dinsdag 15 oktober 2013

Antwoord

Dat kan niet. Je kunt een concreet getal niet zomaar in termen van x uitdrukken.
Wat je bedoelt is zoiets \begin{array}{l} (\frac{2}{5})^3 = 5^{^5 \log (\frac{8}{{125}})} \\ \\ \\ \end{array}

Maar daar heb je niets aan. Beter is het volgende.

2 + ^5 \log \frac{8}{{5^3 }} = ^5 \log (25) + ^5 \log (\frac{8}{{5^3 }}) = ^5 \log (\frac{8}{5}) = ^5 \log (8) - 1

Maar ook dan is hij niet exact op te lossen. Je kunt het nog wel wat blijven herschrijven en je kunt zelfs een aardige inschatting maken (0,3)

Dus ik weet niet precies waar je heen wilt?
Vereenvoudigen kan dus, maar exact oplossing zal moeilijk worden.

DvL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 15 oktober 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics