De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Onderzoek aantal oplossingen tweedegraadsvergelijking (met parameter)

Ik moet volgende oefening oplossen:

Onderzoek het aantal oplossingen en hun teken (m is een reële parameter).
x2+(2-m)x-m=0

1)
D=(2-m2)+4m=m2+4
D=0 $\rightarrow$ m2+4=0 $\rightarrow$ m2=-4 $\rightarrow$ m=/ wortel v negat. getal
D$>$0 $\rightarrow$ m2+4$>$0 $\rightarrow$ m2$>$-4 $\rightarrow$ m=/ wortel v negat. getal
D$<$0 $\rightarrow$ m2+4$<$0 $\rightarrow$ m2$<$-4 $\rightarrow$ m=/ wortel v negat. getal

als ik nochtans logisch nadenk
m2$>$-4 stel je kiest voor m=2 dan klopt deze ongelijkheid toch?
ik dacht dat het ongelijkheidsteken pas wisselt bij het delen door een negatief getal?

bespreking van P en S lukken...

Tim B.
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 1 oktober 2013

Antwoord

D=m2+4
Aangezien m2$\ge$0 voor iedere reele m is D$\ge$4. Dus voor iedere m is D positief. Dus het aantal oplossingen is altijd 2.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 1 oktober 2013
 Re: Onderzoek aantal oplossingen tweedegraadsvergelijking (met parameter) 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3