De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verband tussen zijde x en oppervlakte van een gelijkzijdige driehoek

Hallo, ik zit vast bij een oefeningetje
de opgave is : beschouw een gelijkzijdige driehoek met zijde x. wat is het verband tussen de zijde x en de oppervlakte. geef een voorschrift en een grafiek.

ik heb al een schets gemaakt maar k weet niet waar ik moet beginnen, kan iem. mij helpen aub

Julie
2de graad ASO - dinsdag 3 september 2013

Antwoord

Hoi Julie,

Je weet dat je de oppervlakte kunt berekenen met:
Opp= 1/2$\cdot$basis$\cdot$hoogte
De basis is x (gelijkzijdige driehoek) en de hoogte kun je uitdrukken in x.

Hiervoor kun je pythagoras gebruiken:

(1/2 x)2+ h2= x2
h2=x2-1/4x2
h2=(3/4)x2
h=√((3/4)x2)=1/2√3∙x

De formule voor de oppervlakte kun je nu invullen.
Het voorschrift wordt dan:
Opp=1/2∙x∙1/2√3∙x
Opp=1/4√3∙x2

Bij het tekenen van de grafiek zit er een addertje onder het gras...welke waarden kan x niet aannemen?

Ik hoop dat je er iets mee kunt!

Groeten Nick

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 3 september 2013



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3