De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wortelfunctie

Als ik deze functie oplos x-(8-2x)=0 komt er onzin uit. Ik doe het volgende:

x-(8-2x)=0 (kwadrateren levert op)
x2-2x-8=0
(x-4)(x+2)=0

Dus x=4 v x=-2

Maar dit is fout, er moet uitkomen dat x 2 is. Er gaat iets fout bij het kwadrateren. Voordat ik kwadrateer moet ik iets doen om deze fout te voorkomen. Mijn vraag aan u is wat heb ik fout gedaan en hoe kan ik het oplossen?

Eric
Leerling mbo - dinsdag 28 januari 2003

Antwoord

Beste Eric,
Je stappen zijn goed, alleen inderdaad 1 klein foutje:
x - (8 - 2x) = 0 (kwadrateren levert op)
x2-(8 - 2x) = 0
x2-8+2x = 0
x2+2x-8 = 0

En dus niet x2-2x-8=0
Ik neem aan dat je nu zelf de rest kan berekenen

M.v.g.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 28 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3