De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

X berekenen

Beste

Ik heb binnenkort een examen wiskunde en ik zat oefeningen te maken maar bij 1 oefening kwam ik er niet helemaal uit.
Ik heb in een vergelijking x uitgerekend, maar als ik in de opgave de x vervang door het uitkomst dat ik ben bekomen, klopt het niet. Ik zal hieronder de oefening plaatsen.

Opgave: bereken x als:
80 - 80 e ^ (-0,4x) = 24

Mijn berekening:

80 - 80 e ^(-0,4x) = 24

1-e^(-0,4x) = 24/80

ln1 - ln e ^(-0,4x) = ln (24/80)

-0,4x = ln(24/80) - ln1

x = ( ln(24/80) - ln1) / -0,4

x = 3


Maar dus als ik in de opgave 80 - 80 e ^ (-0,4x) = 24 de 3 plaats die ik voor x uitkom, kom ik op 55,90446305 uit i.p.v. 24.

Zou u misschien kunnen zien waar ik fout ben gelopen?
Alvast bedankt

Mvg

Lamya
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 24 januari 2013

Antwoord

Je gaat de mist in op regel 3 waar je de logaritmen erbij haalt.
Er geldt namelijk niet dat als a - b = c dat dan loga - logb = logc
Je moet het getal 1 (regel 2) eerst naar rechts verplaatsen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 januari 2013
 Re: X berekenen  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3