De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Fermat

Ik probeer 8051 te ontbinden in priemfactoren mbv de zg. fermat methode. Hoe kan ik het beste te werk gaan?

herman
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 december 2012

Antwoord

1) Het kleinste getal k waarvoor k2 $\ge$ 8051 is k = 90
2) Bepaal nu k2 - 8051, (k+1)2 - 8051, (k+2)2 - 8051 enz. totdat er een kwadraat verschijnt.
Hier gebeurt dat direct want 902 - 8051 = 49
3) Het gevolg is dat 8051 = 902 - 72 = (90 + 7)(90 - 7) = 97.83

PS: weet je dat je door even te zoeken veel van je vragen direct beantwoord krijgt zonder tussenkomst van Wisfaq?

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 17 december 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3