De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Optellen van vectoren - Ontbindenden van een kracht

Ik stoot op 1,5 cm van het centrum, op evenaarshoogte, met mijn keutop (diameter 12mm.)op een biljartbal (diameter 62 mm.). Wat is zijn lateraalwaartse afwijking ten opzichte van de richting die hij zou nemen indien ik recht in het hart (centrum) zou stoten.

theo m
Ouder - donderdag 13 december 2012

Antwoord

(vervolg op mijn antwoord van gisteren)
Stel dat F de kracht van de stoot is, en a de hoek tussen de keu en de straal van het contactpunt van keutop en bal naar het middelpunt van de bal.
Volgens uw gegevens is a = 15/31 radialen, althans indien men de 15 mm langs de evenaar gemeten heeft.
De component in de richting van de straal van contactpunt naar middelpunt is F.cos(a) = 0.8852 F, de component loodrecht daarop in de richting rakend aan de bal is F.sin(a) = 0.4652 F.
Maar, nogmaals, ik weet niet hoe de bal op de stoot reageert. Dat hangt nog af van de bal zelf, van het biljartlaken, en van de keutop (waarvan ik de diameter verwaarloosd heb.) Ik ben geen biljarter. Probeer het gewoon eens uit in een biljartcafé.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 14 december 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3