De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Discriminant

Geachte,

ik heb dus nulpunten nodig van de functie: 3x2-x en ik moet het berekenen via het discriminant.
dus D=b2-4.a.c D=(-1)2-4.3.0 D=1
x1= -b-ÖD/2a = -1/3
x2= -b+ÖD/2a = 0

maar als ik dan naar de grafiek kijk zie ik dat de nulpunten 0 en 1/3 zijn, dus waarom is het 1/3 en niet -1/3?
alvast bedankt!

Bryan
3de graad ASO - woensdag 3 oktober 2012

Antwoord

Beste Bryan,

Als b=-1, dan is -b=1. Je maakt daar een tekenfout, jouw x1 zal niet -1/3 zijn maar 0 en de formule voor x2 geeft je (1+1)/6 = 1/3.

Om de nulpunten van 3x2-x te vinden zou ik trouwens geen discriminant gebruiken, want 3x2-x = x(3x-1) waaruit onmiddellijk duidelijk is dat de nulpunten x=0 en x=1/3 zijn. Maar dat terzijde...

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 oktober 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3