De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat is de volume van de oorspronkelijke balk

Balk bestaat uit een vierkantig grondvlak en 2balkvormige delen deze verschillen van elkaar.
Opp. van het grootste deel : 4800cm2
Andere hoogte 1/5 van de hoogte van het grootste deel.
opp.vierkantig grondvlak is 400cm2
gevraagd : Het volume van de oorspronkelijke balk
Dit was alles wat we op het examen kregen. Het antwoord was wel 24cm2. Maar ik weet echt niet hoe ze er toe gekomen zijn. Op mijn herexamen gaan soortgelijke vragen staan en ik zou toch graag weten hoe ik aan die 24cm2 kom.

Ik had gedaan . De opp. van een vierkant is zijde x zijde = 20cm x 20cm = 400cm2 En de volume van de balk is lengt x breedte x hoogte.Dan had ik de opp. van de balk berekend door 2x(Lxb+lxd+wxd)Dus dacht ik de zijde van de balk is 20 maar dan zit ik vast.. Ik weet het echt niet

claes
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 16 augustus 2012

Antwoord

Als we de hoogte van de grootste deelbalk h noemen, dan heb je 2 vierkanten met elk een oppervlakte van 400 cm2 en 4 opstaande zijvlakken met elk een oppervlakte 20h.
De conclusie is dan dat 800 + 80h = 4800 zodat h = 50 cm.
De hoogte van het andere stuk is dus 10 cm enz.

Twee opmerkingen hierbij.
1) Als de oorspronkelijke balk niet massief wordt ondersteld en je verdeelt hem in twee stukken, dan ontstaat er geen tussenvlak. In dat geval telt de 400 cm2 natuurlijk maar één keer.
2) Er wordt gevraagd naar het volume en dan kan het antwoord natuurlijk nooit 24 cm2 zijn! Bovendien zou het ook vrij onwaarschijnlijk worden. Een balk waarvan een deel een oppervlakte heeft van 4800 cm2 terwijl de volledige inhoud maar 24 cm3 bedraagt, heeft een wel erg kleine hoogte. Wiskundig kan het allemaal wel, maar het is niet erg realistisch.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 16 augustus 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3