De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritme primitieve

Hoe kun je precies de primitieve van lnx vinden?

Ik heb (2x)/(2-3x2) maar ik weet niet precies hoe ik de primitieve kan vinden.

Mijn antwoordenboekje zegt: ln(3x2+2)+C, maar volgens mij moet het (2x/6x)ln(2-3x2) zijn.

Hoe kun je dit goed berekenen?

etienn
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 28 mei 2012

Antwoord

Het antwoordenboekje is fout en jouw antwoord is ook niet goed...

Als je 't goed wilt doen dan zou je dat met de substitutiemethode moeten doen.

In dit geval kan je 't misschien ook zonder. Het wordt in ieder geval iets als $\ln(2-3x^2)$. De afgeleide is $\large\frac{-6x}{2-3x^2}$ en dat is op een factor $-\frac{1}{3}$ na in orde.

De primitieve is $-\frac{1}{3}\ln(2-3x^2)$+C

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 28 mei 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3