De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Raaklijnen uit een punt aan een cirkel

 Dit is een reactie op vraag 67625 
Ja, de eerste zal wel lukken nu ik weet hoe ik eraan begin maar de 2de is van een andere vorm, hoe begin ik daar aan? Alvast bedankt!

Bryan
2de graad ASO - zondag 20 mei 2012

Antwoord

Maak (altijd) eerst een tekening en stel vast dat er een verticale raaklijn is met vergelijking x=-3. De andere raaklijn dan op dezelfde manier als bij de eerste vraag.

$
\begin{array}{l}
y = a(x + 3) + 5 \Rightarrow ax - y + 3a + 5 = 0 \\
M(0,0) \Rightarrow p = 0\,\,en\,\,q = 0 \\
d(P,l) = \large\frac{{\left| {3a + 5} \right|}}{{\sqrt {a^2 + 1} }} = 3 \Rightarrow a = - \frac{8}{{15}} \\
\end{array}
$

Eerst 'kijken' en dan 'rekenen'...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 mei 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3