De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raaklijnen hyperbool

Hallo

Ik had een vraagje in verband met een bepaalde oefening. Raaklijnen uit een punt of in een punt aan de hyperbool bepalen lukt me behoorlijk, maar ik zit namelijk vast met een bepaalde oefening:

Bepaal de vergelijking van de raaklijnen aan de hyperbool 4x2-11y2=25 die evenwijdig lopen met de rechte 12x-11y+25=0.

Kan iemand me het licht geven om hier aan te beginnen?

Alvast bedankt!

jan
3de graad ASO - vrijdag 11 mei 2012

Antwoord

Begin met de richtingscoefficient van de gegeven lijn te bepalen.
Vervolgens werk je de vergelijking van de hyperbool om tot iets van de vorm $y=\dots$; dan kun je de door differentieren de punten op de hyperbool bepalen waar de raaklijn dezelfde richtingscoefficient als de gegeven lijn heeft.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 11 mei 2012
 Re: Raaklijnen hyperbool 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3