De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Bewijzen

 Dit is een reactie op vraag 67509 
Dag Leo,

Ik berekende dit even en vraag me af of alles correct is. Mijn kleinzoon is met deze zaken nu bezig en wil hem het probleem eens laten oplossen.
De rico g(x)=1/e
f'(x)=1/x
nu stel ik :
1/x=1/e en x=e
Nu f(x)=g(x) voor x=e geeft
lnx=x/e
en x=e invullend geeft
lnx=e/e=1
Een raaklijn zou dan zijn:
punt A(1,ln1)=(1,0) en rico 1/e geeft
y-0=(x-1)/e
y=(1/e)x-1/e
waaruit de inverse functie x=e en dat zou dan moeten kloppen ook...Ben ik zo goed op weg ?
Groeten en een prettige zondag .
Rik

RikLem
Iets anders - zondag 6 mei 2012

Antwoord

Hallo

Je vindt inderdaad dat voor x=e de kromme f(x) en de rechte g(x) dezelfde rico hebben en door hetzelfde punt gaan. Dit punt A is dus een raakpunt en g(x) zelf is dan de raaklijn.

Bepaling van de raaklijn :
co(A) = (e,1) (en niet (1,0) ...)
want x=e en f(e) = g(e) = 1
De vergelijking van de raaklijn is dan :
y-1=(x-e)/e
of
y=x/e en dit is natuurlijk de vergelijking van de rechte g(x)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 mei 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3