De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunt exponentiële functies

Ik heb 2 formules:

f(x) = 24x+1 en g(x)= 4·4x

Hoe kan ik hier de snijpunten van berekenen?
Ik weet dat ik ze dan aan elkaar gelijk moet stellen dus:

24x+1= 4·4x

Wat is hier de aanpak voor? Ik heb in mijn wiskundeboek geen een duidelijke uitleg kunnen vinden.

Joris
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 mei 2012

Antwoord

De aanpak is dat je linker- en rechterlid uitdrukt in dezelfde macht. In dit geval zal het grondtal 2 zijn. Je krijgt dan zoiets als $2^a=2^b$ en je weet dan a=b.

$
\begin{array}{l}
2^{4x + 1} = 4 \cdot 4^x \\
2^{4x + 1} = 2^2 \cdot \left( {2^2 } \right)^x \\
2^{4x + 1} = 2^2 \cdot 2^{2x} \\
2^{4x + 1} = 2^{2x + 2} \\
4x + 1 = 2x + 2 \\
2x = 1 \\
x = \frac{1}{2} \\
\end{array}
$

Dat moet het dan zijn...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 1 mei 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3