De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cirkel omtrekken

De oppervlakte begrepen tussen twee concentrische cirkels bedraagt 16 cm2. Als de som van de twee stralen van de cirkels gelijk is aan 8 cm, waaraan is dan het verschil (in cm) tussen de twee cirkelomtrekken gelijk?

H
2de graad ASO - vrijdag 17 januari 2003

Antwoord

Noemen we de straal van de grote cirkel R en de straal van kleine cirkel r dan zijn de volgende gegevens bekend:
pR2-pr2=16p [1]
R+r=8
Gevraagd: 2pR-2pr

Als we de waarden van R en r kennen zijn we er uit, denk ik. En dat kan vrij snel, want uit [1] volgt:
R2-r2=16
In combinatie met R+r=8 wordt dat:
(8-r)2-r2=16
64-16r+r2-r2=16
16r=48
r=3
R=5
Enz...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 januari 2003



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3