De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Gelijkbenigheid bewijzen

 Dit is een reactie op vraag 67251 
oke dat het een ruit was had ik inderdaad niet gezien, moet daar ook een bewijs voor worden geleverd?

Dus de volgende uitwerking is dus foutloos voor de hele opgave? (het is namelijk voor een cijfer)
AC1BC1 is een ruit
Dus AC1B en AC2B zijn gelijk.
De kleine bogen AB zijn gelijk.
$\angle$P=$\angle$Q (omtrekshoek)
$\angle$P=1/2boogAB (op cirkel C1
$\angle$Q=1/2boogAB (op cirkel C2
boog AB op C1 = boog AB op C2
DBPQ = gelijkbenig (BP=BQ)

PS we kregen onderstaande tekening.
Daar zijn geen middelpunten geven, mag ik daar dan gewoon concluderen dat het een ruit is?

Johnny
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 29 maart 2012

Antwoord

Dag Johnny,
Natuurlijk mag je direct besluiten tot: AC1BC2 is een ruit
Want uit het gegeven volgt AC1 = C1B = BC2 = C2A (gelijke lijnstukken; stralen).
En het bewijs is het wel ongeveer, echter alleen passend bij de tekening die bij MIJN eerste antwoord staat.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 29 maart 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics