De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Algemene vergelijking van een rechte

Beste,

Zou u me kunnen helpen met de volgende vraag:

Als je een rechte met de vergelijking ax+2Y+3=0 hebt.

Kan men dan a bepalen zodat de rechte evenwijdig is met de y-as?

Maarten

Maarte
2de graad ASO - dinsdag 14 februari 2012

Antwoord

Evenwijdig met de y-as betekent dus dat je een verticale lijn wilt hebben. Verticale lijnen hebben een vergelijking waar alleen maar de variabele x in voorkomt. Dus zoiets als x = 0 (de y-as) of x = -4 of x = 21/2 enz. enz.
Kortom: de variabele y komt er niet in voor.
In jouw vergelijking kun je voor a kiezen wat je wilt, maar die 2y raak je daarmee natuurlijk nooit kwijt. Dus de lijn zal nooit verticaal komen.
Iets anders wordt het als de lijn horizontaal moet komen. Dan zit de x er niet meer in en dát kun je gemakkelijk regelen. Neem maar eens a = 0.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 februari 2012



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics