Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een logaritmische vergelijking oplossen

Hoi

Ik kom jammer genoeg er niet uit bij deze vergelijking.
Kunnen jullie mijn misschien vertellen, wat ik verkeerd doe.

log0.5(2-3x)-log0.5(1-x)=3
log0.5(2-3x)-log0.5(1-x)=log103
log1-1.5x-log0.5-0.5x=log103
log1+log-1.5x-log-0.5x-log0.5=log103
log-1.5x-log-0.5x=log103+log0.5-log1
log(-1.5x/0.5x)=log103+log0.5-log1
-1.5x/0.5x=103+0.5-1

Dit kan nooit kloppen, omdat je geen x meer overhoud wanneer je x door x deelt.

Ik hoop dat jullie mij helpen
B.V.D.

Bowie
Student hbo - vrijdag 30 december 2011

Antwoord

Het idee is dat werkt naar een vorm van:

\log \left( {...} \right) = \log \left( {...} \right)

Dus het moet zoiets worden;

\eqalign{ & \log \left( {0,5\left( {2 - 3x} \right)} \right) - \log \left( {0,5\left( {1 - x} \right)} \right) = 3 \cr & \log \left( {\frac{{0,5\left( {2 - 3x} \right)}} {{0,5\left( {1 - x} \right)}}} \right) = \log \left( {1000} \right) \cr & \frac{{0,5\left( {2 - 3x} \right)}} {{0,5\left( {1 - x} \right)}} = 1000 \cr}

...en dan verder uitwerken. Lukt dat?

Zie ook 1. Rekenregels machten en logaritmen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 30 december 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics