De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleiden cyclometrischeengoniometrische functies

Hallo

1.
f(x)=ln (e2x +e) en weet dat de rico van de raaklijn = 1 de vraag is dat we het punt moeten bepalen waar de rico gelijk is aan 1.

2.
goniometrische functie (1+cos(x))/(a+sin(x)) waarvan je a moet bepalen zodat je een extremum bereikt bij y=1.

Ik hoop dat u mij kan helpen...

Thomas
Overige TSO-BSO - donderdag 1 december 2011

Antwoord

Beste Thomas,

1) Je weet waarschijnlijk dat de richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan f in x = a gelijk is aan de afgeleide van f in x = a. Bepaal dus de afgeleide van de gegeven functie en stel deze gelijk aan 1. Los dit op naar x en je weet voor welke x-waarde de afgeleide, en dus de rico, gelijk is aan 1.

2) Wat bedoel je precies met 'bij y = 1'? De functie kan een extremum bereiken in een zekere x-waarde, dat extremum zelf is dan de functiewaarde. Als y = f(x) = 1 een extreme waarde van f moet zijn, kan je eerst via de afgeleide nagaan voor welke x-waarde(n) de functie een extremum bereikt. Bereken daar de functiewaarde(n), nog steeds met de parameter a, en stel deze gelijk aan 1; los op naar a indien mogelijk.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 1 december 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics