De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Het berekenen van de hoekversnelling

 Dit is een reactie op vraag 66261 
gilbert ik blijf het beetje moeilijk vinden die hoekversnellingen
want ik heb hier nog een
een wiel heeft rotatiefrequentie van 5hz. Bij het afleggen van de motor heeft het bij een eenparige vertraagde rotatie 75 seconden nodig om tot stilstand te komen. bereken Het aantal omwentelingen verricht door het wiel tijdens deze 75 seconden is
en aantal omw tijdens de eerste 30sec
en laatste 45sec
A; 187.5 omw
b: 30sec =120 omw
c laatste 45sec =67.5sec
welke formule moet ik gebruiken
de hoekversnelling kan ik nu berekenen a= w 0-w eind/dt= 0.42rad/s2 maar hoe verder

wdhart
Student Hoger Onderwijs België - maandag 28 november 2011

Antwoord

Hallo,

Omdat de beginsnelheid nu niet nul is, moeten we de formules iets uitbreiden:
  1. a = c
  2. w = c×t + w0
  3. j = 1/2c×t2 + w0×t
Hierin is w0 de hoeksnelheid bij t=0 (De eerder genoemde formules zijn eigenlijk hetzelfde, maar dan met w0=0). In dit geval geldt:

w0 = 5×2p = 10p rad/s

Je berekening van de hoekversnelling is juist, maar bedenk dat de snelheid afneemt, dus de hoekversnelling is negatief:
a = (weind-w0)/dt = (0 - 10p)/75 = -10/75p rad/s2

De formules worden dus:

  1. a = -10/75p
  2. w = -10/75p×t + 10p
  3. j = -5/75p×t2 + 10p×t


Nu kunnen we weer gaan rekenen:

jt=75 = 5/75p×752 + 10p×75 = 375p rad. Het aantal omwentelingen is dan 375p/2p = 187,5.

Op dezelfde wijze vind je voor t=30: 120 omwentelingen; voor de laatste 45 seconden blijven dan 187,5 - 120 = 67,5 omwentelingen over.

OK?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 28 november 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3