De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Simuleren

Hoe bereken je de kans dat je met 2 dobbelstenen twee keer hetzelfde aantal ogen gooit (d.m.v. een simulatie, 360 worpen))?

Wat is de kans dat we bij het opgooien van 5 munten precies twee keer kruis hebben? (simulatie, 200 worpen)

De theoretische kansen kan ik telkens berekenen, maar ik weet niet hoe je dat nu doet d.m.v. een simulatie. Kan iemand mij helpen?

Lea
3de graad ASO - zaterdag 19 november 2011

Antwoord

Hallo, Lea.

Een simulatie van 360 worpen kun je nog wel handmatig uitvoeren, gezellig met je vriendinnen.
Je hebt alleen de twee dobbelstenen nodig en een papiertje en een potloodje.

Door middel van computersimulatie gaat het sneller zodra je het programma eenmaal hebt ingetypt en gecompileerd.
Je kunt het dan zo vaak doen als je wilt. Het gemiddelde van de uitkomsten zal steeds dichter bij de theoretische kans komen naarmate je het vaker doet.

De kern van het programma in Pascal luidt:

aantalbingo:=0;
for k:=1 to 360 do
begin
dobbelsteen1:=random(6);
dobbelsteen2:=random(6);
if dobbelsteen1=dobbelsteen2 then aantalbingo:=aantalbingo+1
end;

Voor de munten:

aantalbingo:=0;
for k:=1 to 200 do
begin
aantalkruis:=0;
munt1:=random(2); if munt1=1 then aantalkruis:=aantalkruis+1;
munt2:=random(2); if munt2=1 then aantalkruis:=aantalkruis+1;
munt3:=random(2); if munt3=1 then aantalkruis:=aantalkruis+1;
munt4:=random(2); if munt4=1 then aantalkruis:=aantalkruis+1;
munt5:=random(2); if munt5=1 then aantalkruis:=aantalkruis+1;
if aantalkruis=2 then aantalbingo:=aantalbingo+1
end;

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 november 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3