De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Programma schrijven van samengestelde intrest

Ik moet de volgende programma schrijven:

Schrijf een programma voor de jaarlijkse geldtoename uit te zetten in een histogram. Hierbij werd het oorspronkelijke kapitaal gedurende een aantal jaar vastgezet en geniet men van samengestelde interest.
Input: beginkapitaal; rentevoet op jaarbasis, aantal jaren
Processing: berekenen van de jaarlijkse eindkapitaal
Output: histogram dat de toename van het kapitaal weergeeft.

Is er iemand die weet hoe het moet?
Danku!

Jonas
3de graad ASO - vrijdag 18 november 2011

Antwoord

Veronderstel dat de rentevoet i% is dan is de groeifactor per jaar 1+i/100.
Dus de eerste stap lijkt me de berekening van deze groeifactor.
Stop deze groeifactor in een variabele, zeg g.
Lees het beginkapitaal in en stop deze in een variabele, zeg K.
Lees het aantal jaren in en stop deze in een variabele, zeg n.

Ieder jaar wordt het kapitaal vermenigvuldigd met de groeifactor g.
Je kunt nu het volgende programmaatje schrijven:

 
n=AantalJaren
g=1+rentevoet/100
K=beginkapitaal
for jaar=1 to n
NieuweK=K*g
toename=NieuweK-K
teken_balkje(jaar,toename)
K=NieuweK

De subroutine of procedure teken_balkje is programmeertaal afhankelijk en daarover kan ik je dus geen informatie verschaffen.
Meer is het niet voorzover ik kan nagaan.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 november 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3