De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Oefening

Hallo, ik heb een oefening waarvan ik het antwoord weet, maar ik kom steeds mis uit .

Ik moet van volgende functie (1/x-3-9/x2-9) de linkerlimiet berekenen voor het punt x$\to$3.

Als ik de limieten uitreken zoals ik denk dat het hoort, kom ik telkens uit= 1·(-$\infty$)-9·(-$\infty$), en dan verder uitwerken kom ik uit -$\infty$+$\infty$, terwijl dat onmogelijk is. De juiste oplossing moet +$\infty$ zijn, maar die vind ik niet.

Alvast bedankt, Joey

Joey
Overige TSO-BSO - zaterdag 17 september 2011

Antwoord

Hallo

Zet deze twee breuken op dezelfde noemer, zodat je één breuk krijgt.
Je vindt dan gemakkelijk dat de linkerlimiet inderdaad +$\infty$ is (negatieve teller en noemer).
De rechterlimiet is trouwens -$\infty$ (negatieve teller, positieve noemer).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 september 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3