Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een kwadraat in de breuk

Hallo,

Ten eerste excuses als deze bij de verkeerde categorie staat.

Ten tweede, ik heb een som welke ik niet weet op te lossen. zou iemand mij de stappen kunnen uitleggen/uitwerken?

De som is alsvolgt:

12.000 = x + 7,904 + (x + 15.000) / (1,0814)

Bas Mi
Student hbo - vrijdag 8 juli 2011

Antwoord

Er zit geen 'kwadraat' in de noemer (een kwadraat betekent 'tot de macht 2'), maar een 'exponent', of macht.
Het is een kwestie van uitschrijven:

12.000 = x + 7,904 + (x+15.000)/(1,0814) \Leftrightarrow
12.000 = x + 7,904 + x/(1,0814) + 15.000/(1,0814) \Leftrightarrow

vervolgens alles met x aan de ene kant, en de rest aan de andere kant:

12.000 - 7,904 - 15.000/(1,0814)= x + x/(1,0814) \Leftrightarrow
x.(1 + 1/(1,0814)) = 12.000 - 7,904 - 15.000/(1,0814)

Kun je het vanaf hier zelf afmaken?

groeten

martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 8 juli 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics