De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Irrationale functies vraagstuk

Hoogte van een kegel is 1 meter. De oppervlakte van het bovenvlak is 3 m3. We vullen deze kegel met water. Het water stroomt met 12,5 liter per minuut. Stel een functie op die het verband geeft van tussen de hoogte van het water en de tijd in minuten vanaf de kraan werd opengedraaid.

Ik zou niet weten hoe ik er aan moet beginnen. Ik had gedacht te werken met het volume van de kegel maar dan was de oppervlakte van het grondvlak ook een onbekende.

Louis
Overige TSO-BSO - maandag 13 juni 2011

Antwoord

Hallo
De inhoud = 0,0125.t in m3 (1)
Het gevulde deel is een kegel met hoogte h en oppervlak S(h)
S(h) is dus in functie van h volgens het verband
S(h)/S = h2/H2
waarbij S de oppervlakte en H de hoogte van de volledige kegel is.
Dus S(h)/3 = h2/1
of S(h) = 3.h2
De inhoud van het gevulde deel = 1/3.S(h).h = 1/3.3h2.h = h3 (2)
Uit (1) en (2) volgt :
0,0125.t = h3
Los dit op naar h = ...
Ok?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 13 juni 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3