Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Kosten berekenen bij minimale oppervlakte en lasnaden

Neem voor deze berekening aan dat het blik €7,50 per m2 en een lasnaad €0,50 per meter kost.
Stel formules op om uit te zoeken wat nu de optimale afmetingen voor een literblik zijn. Waar worden te totale kosten het meest door beïnvloed?

Ik weet al de formule van de oppervlakte van een i literblik:
2πr2 + (2000/r)=O

...en de formule van de lasnaden is:
L= 4πr + (1000/ πr2)

Hoe nu verder?

Nick
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 april 2011

Antwoord

Je kunt (als je formules en de eenheden kloppen!) een uitdrukking verzinnen voor de totale kosten:

Kosten=O·7,50+L·0,50 (misschien nog even kijken naar de eenheden?)

De kosten zijn alleen afhankelijk van 'r'. De vraag is nu bij welke waarde van 'r' zijn de kosten minimaal? Waarschijnlijk kan je 'r' het best benaderen met een algebraprogramma of je GR.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 22 april 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics