De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Extreme waarden bepalen

 Dit is een reactie op vraag 64748 
Als je hem gelijk stelt aan nul dan kom je bij de X waarde. In dit geval is dat: x=-4 en x=4.
Nu vraag ik me af als je dit weet en informatie die hier boven staat hoe je dan de y warde bepaald?

Chris
Student hbo - donderdag 14 april 2011

Antwoord

Als de afgeleide functie bij x = 4 en bij x = -4 de waarde 0 aanneemt, dan kúnnen er bij deze x-waarden extremen optreden, maar het is niet noodzakelijk. Er kan ook een buigpunt aanwezig zijn.
Afhankelijk van hetgeen je opleiding van je verwacht, zou je nu met de GR een grafiek kunnen raadplegen en zien of er sprake is van een top in de grafiek. Zo ja, vul dan gewoon de x-waarde in de functie f in.
Als je geen grafiek mag raadplegen, dan zou je een tekenschema moeten maken om te zien of er tekenwisseling optreedt rond x= -4 resp. x = 4.
Gezien de huidige gebruiken zou ik de GR maar raadplegen.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 14 april 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics