De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Zwaartepunt cirkelenrechthoek

ik zoek het zwaartepunt van een figuur die ik kan splitsen in een cirkel en een rechthoek maar ik weet niet welke formule ik kan gebruike om dit zwaartepunt te bepalen

jens
3de graad ASO - woensdag 9 maart 2011

Antwoord

Hallo, Jens.

Er zijn veel figuren te maken door een deel van een rechthoek en een deel van een cirkel te combineren.
Het zwaartepunt geeft de gemiddelde positie van de punten in de figuur, want men neemt aan dat aan elk punt een gelijk gewicht hangt.
Voor elke vlakke figuur A kun je dus het zwaartepunt P bepalen met behulp van de volgende formules:

P=(X,Y,Z) waarbij

X := (òò x dx dy)/(òò 1 dx dy),
Y := (òò y dx dy)/(òò 1 dx dy),
Z := (òò z dx dy)/(òò 1 dx dy).

(Integreren over A.)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 10 maart 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3