De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Twee vergelijkbare formules met onbekend getal

Ik heb een vraag ik volg de opleiding tot longfunctie en zit met een probleem
De som gaat er eigelijks over dat je 2 situaties hebt: gegevens van situatie 1 van de condities die in de kamer heersen en situatie 2 de condities die in je longen heersen.

Zo heb ik bv deze formule:
95.7 . V37    =  99.4 . v22
310 295
het eerste getal is de druk, de V staat voor het volume bij het aantal graden dus 22 en 37graden.
En het getal eronder is het graden in Kelvin.
Nu moet ik dus de omrekeningsfactor uitrekenen zodat ik wanneer ik het volume weer bij de 22graden dat ik ook het volume kan uitreken van de 37gr.

Aleen gaan ze vanuit hier opeens naar deze formule om de omrekeningsfactor te berekeken:
v37   99.4   310
= x
v22 295 95.7
Zoals je ziet zijn de 99.4 en de 295 op dezelfde plek gebleven alleen zijn de 310 en 95.7 van plek veranderd.
Ik weet dat het er mee te maken heeft omdat je alle onbekende getallen na 1 kant van het = teken moet brengen maar ik begrijp het nog steeds niet

Cecill
Student hbo - maandag 28 februari 2011

Antwoord

Zo'n rekenschema is bedoeld om het eenvoudiger te maken, maar als je niet weet waarom heeft dat natuurlijk niet zoveel zin. Met elementaire rekenkunde gaat het ook wel:

q64440img1.gif

Als je maar steeds 'links en rechts hetzelfde doet' dan kan het eigenlijk niet fout gaan.

Hopelijk helpt dat en anders maar even doorzagen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 9 maart 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3