De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Maximale hypotheek berekenen

Ik zoek de formule voor Excel om een maximale hypotheek te kunnen berekenen. (dit voor een aantal mogelijk gedupeerde DSB klanten)
Ik heb daarbij de volgende gegevens:
Het inkomen bedraagt 43.500 euro. Daarbij hoort een financieringslastpercentage van 32,3% ofwel een totaal van 14050,00 euro per jaar aan maximale financieringslast (eur 1170,875 per maand) De rente bedraagt 4,75% per jaar (0,395833% per maand. Voor het rekenen blijft deze gedurende de gehele looptijd gelijk) De looptijd is 30 jaar (360 maanden)
Met deze gegevens moet het mogelijk zijn om de totaalsom te berekenen uitgesplitst in rente en de uiteindelijke hoofdsom. Zo weten we al dat de totale aflossing 360 x 1170,875 bedraagt ofwel 421515 euro. Maar wie helpt ons aan de juiste uitsplitsing tussen rente en aflossing ?

Albert
Iets anders - maandag 7 februari 2011

Antwoord

Albert,
Noem de maximaal te verkrijgen hypotheek K en het maandperunage i=p/100.
Dan is de eerste aflossing a(1)=T/N, met T=Ki en N=-1+(1+i)^n,met n het aantal maandelijkse termijnen.Het eerste rentebestanddeel r(1)=Ki, zodat de maandelijkse annuiteit A=a(1)+r(1).Bij een gelijkblijvende annuiteitenlening vormen de aflossingsbestanddelen een meetkundige reeks met reden (1+i).
Dus a(2)=a(1)(1+i),a(3)=a(2)(1+1)=a(1)(1+i)2,enz.Zo moet het wel lukken.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 februari 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3