De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De sterkte van het geluid

Hallo, wij moeten voor een taak vraagstukken oplossen. Zou er mij iemand kunnen helpen? Alvast bedankt!

De sterkte van het geluid dat we horen, noemen we het geluidsniveau N. Dit wordt uitgedrukt in decibel(dB). Om het geluidsniveau te bepalen wordt de geluidsintensiteit I gemeten in Watt per vierkante meter (W/m2). Van het geluid op een rustige dag buiten is de intensiteit I ongeveer 10-7 W/m2. Het geluidsniveau N kan je berekenen met de formule:
N = 120 + 10Log I.
  1. Bereken het geluidsniveau op een rustige dag?
  2. Bereken de geluidsintensiteit bij een geluidsniveau wanneer een bromfiets op een rustige dag passeert(de geluidintensiteit neemt op dat moment toe met 30dB)?
  3. Met hoeveel decibel neemt het geluidsniveau toe als de geluidintensiteit verdubbelt?
  4. Hoe verandert de geluidintensiteit als het geluidsniveau verdubbelt?

eva
3de graad ASO - zaterdag 29 januari 2011

Antwoord

  1. Je weet I=10-7 en N=120+10·log(I). Invullen!
    N=120+10·log(10-7)=120+10·-7=120-70=50
  2. Je weet N=80 en N=120+10log(I). Invullen!
    80=120+10·log(I)
    10·log(I)=-40
    log(I)=-4
    I=10-4
  3. Vul voor I 's 2I in?
    N=120+10·log(2I)
    N=120+10·(log(2)+log(I))
    N=120+10·log(2)+10·log(I)
    De toename (vergeleken met invullen van I) is 10·log(2)3
  4. De geluidsintensteit wordt (veel) groter!
Ik weet of helemaal zeker of het antwoord op de laatste vraag klopt... maar denk er maar 's over na...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 29 januari 2011



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics