De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiaalvergelijking Bernouilli

Hello!
Kheb een probleem met het oplossen van het particuliere gedeelte

y'+ 1/3y = 1/3 ( 1-2x) (y4)

homogene oplossing : y = e1/3x+K
na substitutie C'(x)(e1/3x) - (e-4/3x) C(x) = 1/3(1-2x)
Hoe moet men verder?
eerst het linkerlid verwerken en dan later rechterlid?

Gr,

Lio

Lionel
Student universiteit België - dinsdag 18 januari 2011

Antwoord

Lionel,
De homogene oplossing is niet correct. Vermenigvuldig beide leden met y-4. Dit geeft:y-4y'+1/3y-3=1/3(1-2x). Stel w=y-3. Substitutie van w in de vergelijking geeft:w'-w=2x-1. Nu moet het wel lukken.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 18 januari 2011
 Re: Differentiaalvergelijking Bernouilli 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3