De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule dalparabool opstellen

Ik wil een parabool maken met de top op (0,0) en nog 2 andere punten die de grafiek moet snijden, namelijk; (43,5.5) en (63,10)

Wiskunde is voor mij echter al een jaar of 6 geleden en ik ben heel veel vergeten merk ik!

Is het mogelijk om hier een dalparabool van te maken?

Ilona
Student hbo - woensdag 1 december 2010

Antwoord

Als de top (0,0) is dan zou de formule y=ax2 moeten zijn. Die a kan je dan nog kiezen. Maar 't zou wel toevallig zijn als bij een gegeven a beide punten op de parabool liggen....

5,5=a·432 Þ a 0,00297
10=a·632 Þ a 0,00252

...tja en die zijn niet hetzelfde. Het is niet mogelijk om een parabool te vinden met Top(0,0) die precies door beide punten gaat.

Maar ongeveer kan het dus wel...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 1 december 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3