De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formule toepassen bij venturie effect

Ik ben geen ster in wiskunde, maar nu zoek ik een formule om het drukverlies te berekenen bij de venturiewerking. Bijvoorbeeld toevoer leiding diameter 50mm met een stroomsnelheid van 1.5 m/s en een statische druk van 3 bar. Stroomt door een versmalling van 28 mm met een lengte van 10 cm. Daarna weer diameter 50 mm. Welke formule heb ik nodig en hoe moet ik deze toepassen?
Bedankt alvast.

Rene A
Ouder - zondag 21 november 2010

Antwoord

Het is me niet precies duidelijk tussen welke twee punten je het drukverschil wilt berekenen. Voor en na de venturiemeter is de situatie gelijk, omdat daar ook de diameter gelijk is. Dus ik ga er vanuit dat je het drukverschil wilt weten tussen de gewone leiding en de venturiemeter. Daarbij is overigens de lengte van de venturiemeter (die 10cm) niet van belang.

Je hebt de wet van Bernoulli en de wet van gelijkblijvend debiet nodig:

Bernoulli:
• Stuwdruk + Hydrostatische druk + Statische druk = constant (in een gesloten systeem)
In dit voorbeeld is er geen verschil in hydrostatische druk dus geldt:
• Stuwdruk + Statische druk = constant.
• 1/2ρv2 + p = constant
Of, toegepast op twee situaties:
• 1/2ρv12 + p1 = 1/2ρv22 + p2

Wet van gelijkblijvend debiet:
• A1v1 = A2v2

Stel, de leiding vσσr de venturiemeter noem je 1 en de venturiemeter zelf noem je 2.
Met behulp van de wet van gelijkblijvend debiet kun je v2 berekenen (bedenk wel dat je de diameters hebt, en in deze formule is A de doorsnede in m2).
Dan heb je voldoende gegevens om p2 te berekenen.

BartW
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 21 november 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3