De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Veeltermen

Hallo,
Ik heb een meningsverschil met mijn docent, zie onderstaande vraag en antwoord.
Gegeven zijn de veeltermen f(x) = x8 - 1 ϵ ℚ[x] en g(x) = x6 - 1 ϵ ℚ[x]. Onderzoek of er veeltermen p(x) , q(x) ϵ ℚ[x] bestaan, zodat x3 + 2x2 - x -2 = p(x) . f(x) + q(x). g(x)

Mijn idee was: Als ik kan aantonen dat f(x), g(x) en x3 + 2x2 - x -2 een veelvoud zijn van één en dezelfde veelterm, dan zijn er altijd een p(x) en een q(x) waarvoor ik de gegeven vergelijking kloppend kan maken.
Via de algoritme van Euclides (en het delingsalgoritme) heb ik de ggd(x3 + 2x2 - x -2, f(x) ) bepaald na monisch te heebn gemaakt(x2-1). Ook heb ik de ggd(x3 + 2x2 - x -2, g(x)) bepaald en die is ook x2-1.
Conclusie alle drie zijn een veelvoud van x2-1 en dus zijn er ook p(x) en q(x) te vinden waarvoor de gegeven vergelijking klopt.

Mijn docent keurt het helemaal fout, omdat ik eerst de ggd van f(x) en g(x) moet bepalen en dan gaan kijken of dit ook een deler is van x3 + 2x2 - x -2.

Help me !

Ik denk dat mijn oplossing namelijk ook juist is.

MVG

Roy

Roy Co
Student hbo - zaterdag 6 november 2010

Antwoord

Jammer, maar je eigen strategie werkt niet: 1 is altijd een gemeenschappelijke deler en dat zegt verder niets dat `dus' is misplaatst.
Het algoritme van Euclides produceert polynomen a en b zo dat ggd(f,g)=af+bg; als x3+2x2-x-2 gelijk is aan c-maal-ggd(f,g) dan kun je de gezochte p en q in a, b en c uitdrukken.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 7 november 2010
 Re: Veeltermen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3