De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: De uiterste waarde(n) van y te bepalen

 Dit is een reactie op vraag 63231 
Tja, ik vind het genant om hier op terug te komen, maar differentieren met logarithmen met grondtal 10 komt zelden voor en op het formuleblad staat alleen: f(x)=log(x)en
f'(x)=(1/{x.ln(10)}en ja meestal gaat het met ln. Die website met y=x^x begrijp ik dan ook helemaal.Mijn poging tot differentieren ziet er dan zo uit:
y=x^log(x)+1 [x^log(x)+1]0 log(y)= log(x)+log(x){log(x)}
log(y)=log(x)+{log(x)}^2. Nu beide leden naar x differentieren en loop ik vast!
Bij voorbaat dank voor uw medewerking

Johan
Student hbo - zaterdag 9 oktober 2010

Antwoord

Dag Johan,
Helemaal niet genant. Het zou pas genant zijn als je niet reageert als het nog niet duidelijk is!
Mooi dat je het differentieren van x^x begrijpt. Dan zal die andere ook wel lukken.
Je begint goed met: log(y)= log(x)+log(x){log(x)} en dan volgt:

q63236img1.gif

Maar ook:
q63236img2.gif

Gevolg:

q63236img4.gif

Nu duidelijk?
Groeten,
Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 9 oktober 2010
 Re: Re: De uiterste waarde(n) van y te bepalen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3