De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Injectie

beste

kan je a.d.h.v een functievoorschrift bepalen wanneer een functie injectief is (dus zonder te weten hoe de functie er uit ziet)? Of is er een andere manier?
bijvoorbeeld de functie (ex-5)/(ex+1)

alvast bedankt
kl.

cathal
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 29 september 2010

Antwoord

Ik zou de definitie gebruiken:voor alle x en y geldt: als f(x)=f(y) dan x=y.
Neem willekeurige x en y, neem aan dat f(x)=f(y) en noem die gemeenschappelijke waarde even z. Probeer nu x en y in z uit te drukken, als er maar een mogelijkheid is dan volgt x=y, hetgeen te bewijzen was; als je verschillende uitkomsten kan maken is het blijkbaar mogelijk dat x!=y.
Bij jouw voorbeeld probeer je f(x)=z op telossen naar x: eerst vind je ex=(5+z)/(1-z) en dus x=ln((5+z)/(1-z)); dat is maar één mogelijkheid, dus y=x; conclusie: injectief.
Bij het standaardvoorbeeld f(x)=x2 vind je als z=1 twee mogelijkheden: x=1 en y=-1; conclusie: niet injectief.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 29 september 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3