De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuken in het kwadraat

Ik heb morgen een wiskunde entree toets met voornamelijk breuken, nu kom ik er een tegen in een voorbeeldopgave waar ik niet veel van kan maken..
namelijk:

(1/x4 + 1/y4)2

Ben namelijk niet de beste in breuken vereenvoudigen en ik kan hier wel een beetje hulp mee gebruiken

Lars
Student hbo - zondag 5 september 2010

Antwoord

Ik neem aan dat je weet dan (a+b)2=a2+2ab+b2. Deze opgave is niet anders:

$
\eqalign{
& \left( {\frac{1}
{{x^4 }} + \frac{1}
{{y^4 }}} \right)^2 = \cr
& \left( {\frac{1}
{{x^4 }}} \right)^2 + 2 \cdot \frac{1}
{{x^4 }} \cdot \frac{1}
{{y^4 }} + \left( {\frac{1}
{{y^4 }}} \right)^2 = \cr
& \frac{1}
{{x^8 }} + \frac{2}
{{x^4 y^4 }} + \frac{1}
{{y^8 }} \cr}
$

...en dat zou het moet zijn. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit misschien maar 't is 'in wezen' niet heel veel anders dan anders zullen we maar zeggen...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 6 september 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3