De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Breuk gelijknamig maken zonder rekenmachine

Ik moet mijn wiskunde deficientie opheffen en moet daarbij een toest afleggen zonder rekenmachine.

Hoe kan ik breuken met grote getallen het snelst gelijknamig maken (zonder het gebruik van een rekenmachine.)

Vb maak de volgende breuken gelijknamig: 2/27, 5/36, 5/24.

Ik heb het gedaan door alles met elkaar te vermenigvuldigen om vervolgens weer te vereenvoudigen, maar dat kost veels te veel tijd. Wat is de snelste manier om dit op te lossen?

Ik weet dat ze allen deelbaar zijn door 3 en heb geprobeerd daar wat mee te doen zonder al te veel resltaat.

Heel erg bedankt alvast!

Evita
Student universiteit - maandag 16 augustus 2010

Antwoord

Evita,
Het gaat om het kleinste gemene veelvoud=KGV van de noemers. Dat gaat als volgt: ontbind de noemers in zo klein mogelijke factoren en neem daarna het product van alle factoren met de hoogste exponent.
In jouw voorbeeld:
27=33, 36=22·32 en 24=3·23, dus K.G.V.=23·33=216.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 augustus 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3