De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Oplossen van een vergelijking met een ingewikkelde breuk

 Dit is een reactie op vraag 62501 
Mijn aanpak van het vraagstuk is als volgt:
{(1/5).5x - 1}/{(1/10).10x}=4/9 ® kruislings vermenigvuldigen ® (2/5).10x - 4 = (9/5).5x - 9 ®
(2/5).10x - (9/5).5x = -5 ® (2/5).10x + 5 = (9/5).5x ® log (2/5) + log(10x) + log(5)= log(9/5) + log (5x)® -0.3979 + x + 0.69897 = 0.25527 + 0.69897x ®
x = 2.16146 ... Ik hoop, dat ik de logaritme regels goed toegepast heb?!

Johan
Student hbo - vrijdag 21 mei 2010

Antwoord

Nee, want log(a+b) is niet hetzelfde als log(a) + log(b).
Als je in jouw aanpak bijv. (2,5).10^x + 5 met de logaritme bestookt, kun je dus niet overgaan op log(2.5) + log(10^x) + log(5).
Het eerste stukje is op zich wel correct, maar de term log(5) zit niet goed.
Ik heb ook nog eens handmatig proberen op te lossen, maar loop erop vast.
Weet je zeker dat het ook handmatig móet?

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 25 mei 2010



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3