De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vaas met rode en blauwe knikkers

Een vaas bevat een zeer groot aantal rode en blauwe knikkers in de verhouding 1:3. Hoeveel knikkers moet men nemen omdat de kans om minstens één rode knikker te hebben groter is dan 90%?

x = aantal rode knikkers
x      0     1      2     3      4
p(x) 2/3 1/3 1/9 1/27 1/34
Maar ik bedacht dan ik dan geen rekening hou met het aantal knikkers ik voor de rode knikker neem.

Ik dacht dat ik met de hypergeometrische verdeling verder kon: met n2=3·n1 maar dan zit ik met teveel onbekenden in mijn formule.

Ik zie eigenlijk niet zo goed, hoe ik hier moet aan beginnen.

Kan u mij aub helpen?

jinthe
3de graad ASO - donderdag 10 december 2009

Antwoord

Je hebt hier (bij benadering) te maken met de binomiale verdeling. De kans verandert immers niet gedurende het 'experiment'.

X:aantal rode knikkers
X~Binomiaal verdeeld met p=1/4 en n:onbekend.
Gegegeven: P(X1)0,90.
Gevraagd: wat is n?

Oplossing:
P(X1)0,90
1-P(X=0)0,90
P(X=0)0,10
(3/4)n0,10
n=9

Hopelijk helpt dat?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 10 december 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3