De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gelijke lijnstukken

Hallo,

Nog een probleem waar ik moeilijk mee weg kan...
Gegeven: Driehoek ABC
D is midden van |AB| en M het midden van |CD| en |DQ|evenwijdig met |AP|.
Verder :
MÎ|AP| en PÎ|CB| en QÎ|CB|
Bewijs dat |CP|=|PQ|=|QB|
Alvast bedankt

Rik Le
Iets anders - donderdag 26 november 2009

Antwoord

Dit is twee keer de eigenschap van de middenparallel in een driehoek.

Aangezien AP en DQ evenwijdig zijn is
- in CDQ: |CM|=|MD| = |CP|=|PQ|
- in APB: |AD|=|DB| = |PQ|=|QB|

zodat

|CP|=|PQ|=|QB|

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 26 november 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3